Ken je dat? Dat je bij een te grote focus juist je doel mist?

Golf. Het is een heerlijke, maar tegelijkertijd ook vreselijk frustrerende sport. Ik ben er zo’n 15 jaar geleden mee begonnen en wat ik er gelijk zo leuk aan vond, was dat je met alle niveaus tegelijk en door elkaar kunt spelen. Iedereen speelt zijn eigen spel, waarbij je wel tegen elkaar speelt, maar vooral tegen jezelf.

Natuurlijk, het is een sport en vereist dus bepaalde spiercoördinatie, maar wat het ook vooral van je vraagt is mentale inspanning. Concentratie. Focus. Golf is bij uitstek de sport waarbij het bewijs te vinden is dat je je aandacht niet op de verkeerde aspecten moet richten, dat je je niet moet laten afleiden. Het is een mind game.

Waar je energie aan besteedt, dat groeit. Vertaald naar golf: waar je je aandacht op richt, daar gaat de bal naartoe…. Je gaat bij je bal staan, je bepaalt je positie, richting, de afstand die afgelegd moet worden, je kijkt naar de plek waar je wilt dat de bal terecht komt en dan ineens zie je die bunker. Iets rechts van de green, ongeveer ter hoogte van de hole. Dan flitst er door je heen, oh, niet in de bunker terecht komen! En als dat de gedachte is waarmee je je swing ingaat, dan is dat waar de bal juist terecht komt. Onbewust heb je namelijk de plek van de bunker in je hoofd en dat heeft echt invloed op hoe je je swing maakt, als je niet oplet.

Ook in de dagelijkse praktijk geldt dit. Als je teveel nadenkt en bezig houdt met de aspecten die negatief zijn of er eigenlijk niet toe doen, dan leidt dat af van het behalen van het doel dat je voor ogen hebt.

Tegelijkertijd is blinde focus op je doel ook niet altijd handig. In de gaten houden waar je staat en wat de stappen zijn die eerst gezet moeten worden is minstens zo belangrijk. Wederom vertaald naar golf geeft dat een leuk inzicht. Want als je kijkt naar de hole, die is vrijwel nooit in een keer recht toe aan te slaan. Welke route moet je maken om er zo snel mogelijk te komen en zo goed mogelijk op te lijnen voor het uiteindelijke resultaat. Je bepaalt je strategie, je route, je stappenplan, maar daarna richt je je focus volledig op de eerste stap die je moet nemen.

Het op de juiste volgende plaats krijgen van de bal. En ook daar bestaat de valkuil van de blinde focus op het doel. Je bepaalt hoe je moet staan, hoe je moet slaan, je kijkt naar het doel, maar dan komt het belangrijkste: dan moet je vertrouwen op je voorbereiding en de focus volledig leggen op het juist raken van de bal en niet meer kijken naar het doel. Vertrouwen dat je goed staat, dat je de juiste richting op zult gaan en alles richten op het correct maken van de swing. Hoofd leeg, niet nadenken over wat er fout kan gaan, waar je niet terecht wilt komen, maar alleen maar de perfecte swing maken. En dat is mooi, als je voelt dat je de bal goed hebt geraakt, dat voel je, dan weet je dat alles gaat lopen zoals je had bedacht, dan hoef je niet eens meer te kijken of de bal inderdaad daar is geland, dat weet je gewoon.

En ook in projecten merk je ditzelfde: je moet weten waar je naartoe wilt en hoe, maar vervolgens moet je je focus gaan leggen op het correct zetten van de eerste stappen. En na elke stap check je hoe je verder moet en of je plan nog klopt. Maar ook hier geldt: laat je niet afleiden door gedachten en afleidingen waar je niet naartoe wilt. Richt je energie op het positieve en het eindresultaat, dan kan dat maximaal groeien en groot worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *